Uz organizaciju Regionalne nagrade za servisno učenje, Mreža za servisno učenje Centralne i Jugoistočne Evrope organizovala je Nedelje servisnog učenja i konferencije sa sljedećim ciljevima:
– Promovisanje i zagovaranje servisnog učenja u regionu kao metodologije koja omogućava uravnoteženo učenje u školi i zajednici.
– Promovisanje i zagovaranje servisnog učenja u regionu kao metoda koji se bavi razvojem zajednice, uravnotežavajući ciljeve učenja u školi sa socijalnim ciljevima zajednice.
– Dijeljenje uspešnih praksi iz regiona Centralne i Jugoistočne Evrope;
– Kreiranje zainteresovane grupe za dalji razvoj i promociju servisnog učenja kao sveobuhvatne metode iskustvenog učenja u regionu.
– Odavanje priznanja mladim ljudima i praktičarima/kama omladinskog rada koji su aktivni građani/ke i pokazuju izvanredan razvoj kompetencija kroz projekte servisnog učenja.
– Razvoj kapaciteta praktičara/ki omladinskog rada, kroz radionice o dodatnim relevantnim temama.

Tokom prethodnih godina organizovano je 5 Nedelja servisnog učenja:

Nedelja servinog učenja 2017. u Bosni i Hercegovini
Nedelja servisnog učenja 2019. u Rumuniji
Nedelja servisnog učenja 2020. u Slovačkoj
Nedelja servisnog učenja 2021. na Kosovu
Nedelja servisnog učenja 2022. u Bosni i Hercegovini

Nedelje servisnog učenja bile su prilika za edukatore/ke, praktičare/ke omladinskog rada, predstavnike/ce nevladinih organizacija i javnih institucija, istraživače/ice da se okupe, podijele znanje, saznaju više o uspješnim praksama servisnog učenja iz škola i organizacija. Takođe, tokom ovih događaja, promovisani su i dobitnici/e Regionalne nagrade za servisno učenje. CLAYSS je bio naš partner iz i pružio je ekspertizu i resurse za ove događaje.

Centralni događaji Nedelje servisnog učenja bili su međunarodne konferencije uz druge aktivnosti poput vebinara za studente, obuka za trenere ili nastavnike, okruglih stolova, sajmova servisnog učenja i sastanaka predstavnika/ce Mreže.

Organizovano je 5 međunarodnih konferencija u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Slovačkoj i Rumuniji.

Tokom ovog perioda, Mreža je razvila bogate resurse za dalji razvoj i promociju pedagogije servisnog učenja u regionu. Razvili smo priručnike, istraživanja, primjere dobre prakse servisnog učenja, uputstva i drugi materijal koja podržava dalji razvoj servisnog učenja.
Članovi/ce Mreže sproveli su nekoliko regionalnih projekata koji podržavaju misiju Mreže I podstakli bolju promociju metodologije servisnog učenja. U proteklom periodu sljedeći projekti su sprovedeni ili su u procesu sprovođenja:

  • Projekat: “Razvoj servisnog učenja u Centralnoj i Istočnoj Evropi” Glavni partner: MIOS, Bosna i Hercegovina; Trajanje: 2017 – 2022, Donator: CLAYSS i Portikus.
  • Projekat: “Ojačavanje srca i uma mladih kroz servisno učenje” HEARMI: Glavni partner: TOKA, Kosovo; Trajanje: 2020 – 2023, Donator: Erasmus+.
  • Projekat: “Davanje i primanje – mladi aktivni građani za mir i prosperitet”: Glavni partner: MIOS, Bosna i Hercegovina; Trajanje: 2023 – 2024, Donator: Smart Balkans – regionalna inicijativa.
  • Projekat: “Servisno učenje u promovisanju građanskog angažovanja mladih, raznolikosti i društvene inkluzije u Centralnoj i IStočnoj Evropi” – SLIPSTREAM: Glavni partner: Platforma dobrovoljnih centara i organizacija, Slovačka; Trajanje: 2023 – 2026, Donator: Erasmus+.
  • Projekat: “Servisno učenje kao alat za razvoj kompetencija i građanskog angažovanja mladih”. Partner: Platforma dobrovoljnih centara i organizacija, Slovačka; Trajanje: 2023 – 2024, Donator: Erasmus+.